Nie tak dawno pisałam Wam o kakao. Wiem, wiem, dużo tych słodkości ostatnio. 😉 Koniec końców kupiliśmy w sklepie ze zdrową żywnością karob, o taki:
Co to jest karob?
Karob – inaczej chleb świętojański – jest bogaty w naturalny cukier, wapń i minerały. Reguluje pracę jelit. Jest doskonałym zamiennikiem kakao. Nie wywołuje alergii. Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ jest to naturalny słodzik – smak i wygląd podobny do czekolady ale co najważniejsze nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz kwasu szczawianowego blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia.
Posiada szereg korzyści zdrowotnych m.in.:
- Poprawia trawienie.
- Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera „złego”cholesterolu
- Działa jako antyutleniacz.
- Może on być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych.
- Zawiera substancję czynną, która jest skuteczna przeciw astmie. Chleb świętojański jest również stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie.
- Ma właściwości wykrztuśnie i polecany jest palaczom. Po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc.
- Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi.
- Może pomóc w profilaktyce raka płuc, jeśli używany jest regularnie.
- Zawiera witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości .
- Garbniki karobu zawierają kwas galusowy. Kwas galusowy jest przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również przeciwutleniaczem , działa przeciwwirusowo i antyseptycznie.
- Jest on używany do leczenia polio u dzieci – kwas galusowy .
- Jest bogaty w wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z osteoporozą.
- Dodatkowo w porównaniu do proszku kakaowego ma lepszy stosunek sodu do potasu oraz wapnia do fosforu – chodzi o proporcje.
- Garbniki zawarte w karobie również hamują rozwój bakterii w organizmie .
źródło: onlynature.pl
Pora na kilka przepisów, w których można wykorzystać karob. 🙂
Mieliście kiedyś doczynienia z karobem? Uważacie, że jest lepszy, gorszy czy porównywalny z kakao?