• DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • O nas
Kiedy mama nie śpi
  • DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami.
Kuchnia

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami.

przez Kasia 21 marca 2016
21 marca 2016
Codziennie tysiąc spraw do załatwienia. Między innymi trzeba zrobić obiad. Najlepiej szybko i taki, żeby wszystkim smakował, był pożywny, zdrowy i nie doprowadziła nas do bankructwa. Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie danie – zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i warzywami.

Składniki (na zapiekankę dla 3 osób dorosłych):

  • około 0,5 kg mięsa mielonego
  • około 1 kg ziemniaków
  • 1 puszka pomidorów, najlepiej krojonych bez skórki
  • 2 duże marchewki
  • 20 dag sera żółtego
  • 1-2 mozzarelle (w zależności od naczynia w jakim będziecie piec zapiekankę)
  • 3 łyżki czubate śmietany 12%
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • łyżeczka papryki
  • sól, pieprz i inne przyprawy, które lubicie (do smaku) ‚

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokrojone w plastry gotować przez 5 minut od zagotowania wody. Podobnie zrobić z marchewką, którą ja przekrawam na cztery części wzdłuż i później drobno kroję. [W przeciwnym razie marchewka pomimo pieczenia zapiekanki będzie dość twarda].
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim na złoto posiekaną drobno cebulkę. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż mięso zacznie się przyrumieniać. Dodać podgotowaną marchewkę i pomidory z puszki. Przyprawić. [Pamiętajcie, że mięso z warzywami musi być dość dobrze przyprawione] Dusić około 5-10 minut, tak aby sos lekko się zredukował.
Ser żółty utrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Mozzarellę pokroić w plastry.
Wykładamy na wysmarowane masłem naczynie żaroodporne kolejno: ½ ziemniaków, ½ mięsa, ½ sera ze śmietaną, posypać solą i pieprzem (niezbyt dużo) i znów: ½ ziemniaków, ½ mięsa, ½ sera ze śmietaną, posypać solą i pieprzem i na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli.
Piec około 45 minut w piekarniku w temp. 180 stopni.
Smacznego!

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

kuchniaprzepisyprzepisy dla dzieciprzepisy dla początkującychzapiekanki
14 komentarzy
1
FacebookPinterestEmail
Kasia

poprzedni wpis
Wielki podręcznik dla nauczycieli żłobków i przedszkoli.
następny wpis
Między światami. Moje życie i niewola w Iranie – Roxana Saberi.

Sprawdź także

Niezbędne akcesoria kuchenne przydatne w każdym domu!

2 marca 2021

Jak wybrać idealny tort na Dzień Dziecka?

29 maja 2020

Nasz sposób na święta Bożego Narodzenia bez pośpiechu

17 grudnia 2019

Najlepsze domowe gofry – lekkie i chrupiące

25 marca 2019

Przecier pomidorowy – przepis. Idealny do zup i...

14 września 2018

Sok z wyciskarki. Love it up – sok...

7 września 2018

Wyciskarka Philips HR1933/20 – do soków, koktajli i...

26 sierpnia 2018

Dobra pizza – przez internet, na telefon czy...

27 czerwca 2018

Jak zrobić w domu pyszną kawę latte i...

13 czerwca 2018

Aranżacja wąskiej kuchni – jak wybrać meble i...

7 czerwca 2018

O autorce

O autorce

KASIA

Z wykształcenia prawnik, z zamiłowania fotograf i rękodzielnik. Kobieta, która pogodziła pracę na własny rachunek z prowadzeniem domu i opieką nad dwójką dzieci. Romantyczka zatracona w książkach, amatorka dobrego jedzenia, uzależniona od Netflixa, nienasycona podróżniczka.

Znajdziesz mnie też tutaj:

Facebook Instagram Pinterest

Popularne wpisy

  • 1

    Domowa pizza na suchych drożdżach. Przepis.

  • 2

    Pasta do zębów dla kobiet w ciąży. Jak zadbać o zęby w ciąży?

  • 3

    Chicco Baby Hug 4 w 1 – wielofunkcyjny gadżet dla mamy i dziecka

  • 4

    Pyszna cukinia w zalewie octowej z kurkumą.

  • 5

    25 Pomysłów na wiosenne zabawy plastyczne dla dzieci

Facebook

Facebook

Reklama

  • Facebook
  • Google +
  • Instagram
  • Pinterest

@2018 - www.kiedymamaniespi.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone


Do góry