• DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • O nas
Kiedy mama nie śpi
  • DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
Domowa chałka drożdżowa z kruszonką.
Kuchnia

Domowa chałka drożdżowa z kruszonką.

przez Kasia 9 lutego 2016
9 lutego 2016
Ciasto drożdżowe to świetny dodatek do kawy, herbaty, kakao czy po prostu mleka. My jemy je na różne sposoby, zarówno same jak i z masłem czy tez dżemem. Dwie chałki z podwójnej porcji podanej w przepisie wypełniły po brzegi dużą blachę z piekarnika. Nie martwcie się, nawet z taką ilością ciasta drożdżowego sobie poradziliśmy i zniknęło całe co do okruszka. Smacznego!

Rozczyn na ciasto drożdżowe:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej

 

Do małego garnuszka rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnim mlekiem (sprawdzam palcem czy nie jest za ciepłe). Mieszamy tak długo aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie było grudek.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Składniki na 1 bardzo dużą lub dwie średnie chałki:
  • 3 szklanki mąki chlebowej
  • 1 duże jajko
  • 60 g drobnego cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego, by nie sparzyć drożdży)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) (zamiast cukru można użyć ziarenek z laski wanilii i zagotować je z mlekiem, ostudzić)
  • rozczyn

 

Ponadto:
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mak lub kruszonka
  • mąka do podsypywania ciasta podczas formowania chałek

 

(skrawki ciasta po odcięciu nierównych końcówek chałek)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn z drożdży, wbijamy jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, dodajemy sól oraz cukier i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto musi być dość długo wyrabiane i nie zdziwcie się, że po wyrobieniu nadal będzie się kleić. Tak ma być. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość, około 1-1,5 godziny. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 4 lub 8 części, w zależności czy chcemy mieć jedną wielką czy dwie mniejsze chałki. Splatamy według instrukcji na filmiku poniżej. Po przygotowaniu chałek ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia na około 45 minut. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub kruszonką. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175 stopni.
Smacznego!
*Proporcje użyte w przepisie pochodzą ze strony Moje wypieki

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

kuchnianasza kuchniapieczenieprzepisy dla dzieciprzepisy dla początkujących
10 komentarzy
0
FacebookPinterestEmail
Kasia

poprzedni wpis
Złe i dobre pomysły na Walentynkowy prezent dla mężczyzny.
następny wpis
Dobble Kids – gra dla najmłodszych graczy.

Sprawdź także

Niezbędne akcesoria kuchenne przydatne w każdym domu!

2 marca 2021

Jak wybrać idealny tort na Dzień Dziecka?

29 maja 2020

Nasz sposób na święta Bożego Narodzenia bez pośpiechu

17 grudnia 2019

Najlepsze domowe gofry – lekkie i chrupiące

25 marca 2019

Przecier pomidorowy – przepis. Idealny do zup i...

14 września 2018

Sok z wyciskarki. Love it up – sok...

7 września 2018

Wyciskarka Philips HR1933/20 – do soków, koktajli i...

26 sierpnia 2018

Dobra pizza – przez internet, na telefon czy...

27 czerwca 2018

Jak zrobić w domu pyszną kawę latte i...

13 czerwca 2018

Aranżacja wąskiej kuchni – jak wybrać meble i...

7 czerwca 2018

O autorce

O autorce

KASIA

Z wykształcenia prawnik, z zamiłowania fotograf i rękodzielnik. Kobieta, która pogodziła pracę na własny rachunek z prowadzeniem domu i opieką nad dwójką dzieci. Romantyczka zatracona w książkach, amatorka dobrego jedzenia, uzależniona od Netflixa, nienasycona podróżniczka.

Znajdziesz mnie też tutaj:

Facebook Instagram Pinterest

Popularne wpisy

  • 1

    Domowa pizza na suchych drożdżach. Przepis.

  • 2

    Pasta do zębów dla kobiet w ciąży. Jak zadbać o zęby w ciąży?

  • 3

    Chicco Baby Hug 4 w 1 – wielofunkcyjny gadżet dla mamy i dziecka

  • 4

    Pyszna cukinia w zalewie octowej z kurkumą.

  • 5

    25 Pomysłów na wiosenne zabawy plastyczne dla dzieci

Facebook

Facebook

Reklama

  • Facebook
  • Google +
  • Instagram
  • Pinterest

@2018 - www.kiedymamaniespi.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone


Do góry