Święta to wyjątkowy czas. Co zrobić aby kojarzyły nam się one jedynie ze spokojem, odpoczynkiem, najbliższymi, zapachem choinki i pysznym jedzeniem? Jak sprawić by nie były dziką gonitwą w sklepowych kolejkach, godzinami spędzonymi w kuchni, stresem i walką z czasem czy wszystko uda się przygotować na czas? Dzisiaj zdradzę wam nasze sprawdzone sposoby.
W większości polskich domów przygotowania do świąt wyglądają podobnie. Matka stojąca w kuchni w noc i w dzień narzekając ile to ma jeszcze do zrobienia i czy uda jej się zdążyć. W międzyczasie rzucająca: sprzątajcie, ciągle jest brudno. Finalnie ubieranie się w odświętne ubrania na ostatnią chwilę. Wigilia zaczyna się i tak z godzinnym lub dłuższym poślizgiem, bo „pierogi się jeszcze gotują”. Stop!
Zakładając swoją rodzinę wiedziałam, że święta chcę spędzać w spokojnej, ciepłej rodzinnej atmosferze. Owszem świetnie kiedy mamy na stole dużo pysznych dań ale najbardziej sobie cenię czas, który spędzamy wspólnie na spacerze, oglądając razem film, słuchając kolęd czy rozmawiając przy świątecznym stole. Dlatego przygotowania do świąt zaczynam już w listopadzie i w okresie świątecznym nie pozostaje nam nic innego jak odpoczywać i cieszyć się sobą.
Potrawy świąteczne, które przygotujesz przed świętami
Na pierwszy rzut idą dania słone, a w ostatniej kolejności słodkie. W tym roku dowiedziałam się, że mrozić można również rybę po grecku gotową poukładaną na półmiskach. Kapustę można wykorzystać później do krokietów, pasztecików i łazanek. Pierogi lubimy klasyczne z kapustą i grzybami. Z mięs robimy gołąbki i roladki. Zupy grzybowej mamy w tym roku wyjątkowy zapas, ponieważ sezon grzybowy był niezwykle urodzajny. Makowiec najlepszy robi mój teść i jak już się za niego zabiera to jest to produkcja masowa. Jeden lub dwa zostawiamy do zjedzenia na świeżo a reszta trafia do zamrażarek. Tak, mam w domu dodatkową zamrażarkę skrzyniową bez niej robienie zapasów i przygotowywanie świąt byłoby utrudnione.
Dania, które można przygotować dużo wcześniej:
- kapusta z grzybami,
- ryba po grecku,
- pierogi,
- karp w galarecie,
- mięsa na pierwszy i drugi dzień świąt –przepisy na pyszne przepisy na mięsa i sosy na stronie Przepisy.pl
- bigos,
- flaki,
- barszcz i uszka,
- susz owocowy na kompot,
- zupa grzybowa,
- sernik,
- ryba w occie,
- pasztet (mrozimy przed pieczeniem) – zobacz sprawdzony przepis na domowy pasztet,
- makowiec
- piernik.
Potrawy świąteczne, które najlepsze są przygotowane na świeżo
Mimo dobrych chęci i planowania kilka dań robię lub kończę na ostatnią chwilę. Przygotowujemy je wspólnie z babcią. U nas gotowanie i przygotowywanie świąt to rodzinne zajęcie. Obie bardzo lubimy gotować i jest to dla nas czysta przyjemność. Chłopcy chętnie pomagają, a mój mąż w krojeniu i przygotowywaniu produktów do gotowania nie ma sobie równych. Jest to tez swojego rodzaju sposób na święta w trybie „slow”. Nie szykuję ich sama lub z babcią, jest to zadanie dla wszystkich domowników i dzielimy się obowiązkami.
Dania, które szykujemy dzień przed Wigilią lub rano w Wigilię:
- sałatka jarzynowa,
- jajka faszerowane,
- ryba smażona,
- pierniczki i kruche ciasteczka,
- łazanki.
Nasz sposób na święta Bożego Narodzenia
Dzięki takiej organizacji i rozłożeniu w czasie przygotowań. W zeszłym roku nasza wigilia była niezapomniana. Poniżej zobaczycie jak cudnie było rok temu. Jak na razie śniegu na Mazurach brak, ale liczę, że jeszcze się to zmieni. Zachęcam Was, by planować święta w taki sposób, aby móc cieszyć się nimi w pełni przy suto zastawionym stole ale bez nerwowego pośpiechu i tysiąca spraw do zrobienia na raz. Wesołych Świąt!