Najlepsze i najzdrowsze są posiłki przygotowywane w domu przez mamy. Wszystko inne to zło! Słyszałyście już takie „złote myśli”? Nie jestem zwolenniczką tak restrykcyjnego podejścia do przygotowywania jedzenia dla dzieci. Niejednokrotnie korzystałam z gotowych produktów dla dzieci w słoiczkach i wcale się tego nie wstydzę. Jednak zdecydowaną większość dań i deserów dla Frania przygotowywałam w domu ponieważ miałam taką możliwość i po prostu lubię gotować.

Chcę podzielić się z Wami moimi 3 sprawdzonymi przepisami na domowe dania dla niemowląt. Franio chętnie się nimi zajadał na samym początku rozszerzania diety. Może i waszym maluszkom one posmakują. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a przygotowane dodatkowe porcje z powodzeniem zamrozicie lub zawekujecie na kolejne posiłki.

Delikatne puree ziemniaczano-brokułowe

Podczas rozszerzania diety wprowadzamy nowe produkty do diety maluszka stopniowo i ostrożnie. Na samym początku przygody z nowym smakami świetnie sprawdzają się dania dwu lub trzyskładnikowe. Moje dzieci uwielbiały brokuł, więc było to jedno z ich ulubionych puree.

Składniki:

  • ½ dużego ziemniaka (200g) – ja wybrałam batat
  • ½ małego brokułu (100g)

Przygotowanie:

Obrałam batat i pokroiłam go w kostkę. Brokuł podzieliłam na drobne części i umyłam. Oba warzywa włożyłam do dzbanka i gotowałam na parze przez 20 minut. Następnie obróciłam dzbanek i zmiksowałam całość na delikatne jednolite puree.

Przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż 40 minut. Podane ilości warzyw wystarczą na 4 średnie porcje dla dziecka, które je już pełne posiłki. Jedną porcję podaję od razu po przygotowaniu Franiowi a pozostałe mrożę w specjalnych plastikowych pojemniczkach lub wekuję w małych słoiczkach.

 

Tuńczyk z warzywami na domowym wywarze z warzyw

Danie wieloskładnikowe. Franio uwielbia ryby, szczególnie tuńczyka i łososia. W połączeniu z pomidorami jest to zdecydowanie jego ulubione danie.

Składniki:

  • domowy bulion warzywny wraz z warzywami (marchewka, pietruszka, por, seler)
  • pomidory
  • tuńczyk

Przygotowanie:

Obrałam warzywa i włożyłam je do garnka. Następnie zalałam je wodą tak aby zakryć wszystkie warzywa. Gotowałam na wolnym ogniu godzinę. Następnie wyjęłam warzywa i zredukowałam wywar z warzyw.

Do dzbanka miksera włożyłam ugotowane warzywa, tuńczyka (który wcześniej był w oleju w puszce) oraz pomidory bez skórki (wybrałam bio pomidory dostępne np. w sieci sklepów Biedronka lub Kaufland). Całość zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy. Można miksować krócej, tak aby uzyskać małe grudki (w przypadku starszych dzieci).

 

Delikatne puree z batatów, cukinii i awokado

Składniki:

  • bataty
  • cukinia
  • awokado

Przygotowanie:

Obrałam warzywa. Cukinię i bataty pokroiłam w kostkę a awokado łyżeczką podzieliłam na małe cząstki. Cukinię i bataty włożyłam do dzbanka i gotowałam na parze przez 20 minut. Następnie obróciłam dzbanek i zmiksowałam całość na delikatne jednolite puree. Gotowe!

Interesują Was tematy związane z rozszerzaniem diety niemowląt? Zajrzycie do tych wpisów, mogą Wam się spodobać:

  1. Rozszerzanie diety – nowe zalecenia na 2017 rok
  2. Pierwsza jajecznica na parze dla niemowlaka BLW
  3. Jak rozszerzać dietę niemowlaka, by wykształcić w nim dobre nawyki żywieniowe, które zaprocentują w przyszłości?
  4. 5 pomysłów na zdrowe śniadanie dla dziecka.
  5. Kaszki dla dzieci bez (dodatku) cukru.
  6. Domowe musli dla dużych i małych.

Do przygotowania tych dań używałam urządzenia do przygotowywania jedzenia dla dzieci 4w1 Philips Avent. Jeśli chcecie wiedzieć więcej o tym urządzeniu to zapraszam do przeczytania mojej opinii na jego temat.