Jesień i zima to okres, kiedy nieustannie borykamy się z rozmaitymi się chorobami. Chorujemy w rodzinie wszyscy po kolei, a w kulminacyjnych momentach wszyscy razem. Nic dziwnego, że to właśnie teraz szukamy sposobów na to, aby poprawić naszą odporność. Sposobów jest całe mnóstwo. Niestety niewiele z nich jest skutecznych i daje długotrwałe efekty. Olej z wątroby rekina jest jednym z preparatów dostępnych w aptekach, o które bardzo często pytają chorzy i które równie często polecają farmaceuci. Co takiego jest w oleju z rekina i czy warto go suplementować?

Olej i tran pozyskiwane z rekina to dwa różne produkty. Mylnie używa się określenia tran i olej naprzemiennie. Tran jest źródłem głównie kwasów Omega-3. Olej zaś zawiera niewiele kwasów Omega-3 i jego głównymi składnikami są alkiloglicerole, skwalen oraz witamina A i D.

Czym jest olej z wątroby rekina?

Olej z wątroby rekina stosowany jest od blisko 50 lat. Nie jest to więc nowe odkrycie. Rekin to ryba, którą cechuje długa żywotność. W swoim naturalnym środowisku rekiny potrafią żyć nawet 70 lat. Nie tylko długi okres życia zwrócił na niego uwagę człowieka. Nie odnotowano przypadków zachorowań na nowotwór wśród rekinów, mają one niezwykle rozwiniętą umiejętność regeneracji, a także funkcjonują bez snu.

Te imponujące cechy sprawiły, że ludzie zaczęli zgłębiać fenomen rekinów. Odkryto, że w oleju z wątroby rekina znajdują się duże ilości składników aktywnych takich jak alkiloglicerole oraz skwalen a także witaminy A i D.

Alkiloglicerole

Alkiloglicerole występują w organizmie człowieka w śledzionie, szpiku kostnym, wątrobie czy też w mleku matki. Jednak ich ilość w naszym organizmie jest niewielka. Dlatego tak ważne jest dodatkowe dostarczanie ich w diecie.

Alkiloglicerole wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego w walce z chorobami. Mają wpływ na zwiększenie produkcji czerwonych i białych krwinek. Na tym nie koniec. Dzięki działaniu bakteriobójczemu wpływają na przyspieszenie gojenia się ran a nawet mogą mieć istotny wpływ przy łagodzeniu objawów alergii pokarmowych (dzięki pobudzeniu fagocytozy – procesu usuwania z organizmu niebezpiecznych drobnoustrojów).

Alkiloglicerole:
– stymulują układ odpornościowy i immunologiczny
– mają działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze

Skwalen

Skwalen podobnie jak alkiloglicerole produkowany jest przez organizm człowieka. W 100ml naszego osocza znajduje się 25-30 mikrogramów skwalenu. Najwięcej skwalenu wytwarza organizm noworodka i wraz z wiekiem jego poziom maleje w zawrotnej prędkości. Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na skwalen to 11 mg dziennie.

Skwalen występuje w płaszczu lipidowym skóry człowieka oraz w oleju z wątroby rekina – nie ma możliwości uzyskania syntetycznego odpowiednika skwalenu.

Istotną cechą skwalenu jest zwiększenie aktywności limpfocytów T i mikrofagów, które w naszym organizmie odpowiedzialne są za niszczenie m.in. wirusów. Dodatkowo skwalen pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, wspomaga pracę wątroby i trzustki a także spowalnia procesy starzenia się.

Skwalen:
– posiada właściwości antybakteryjne i regenerujące
– wspiera pracę układu immunologicznego
– ma działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze

*Bogatym źródłem skwalenu jest oliwa z oliwek. Jednak w porównaniu do stężenia skwalenu w oleju z wątroby rekina (70%) jego zawartość procentowa w oliwie z oliwek jest niewielka i wynosi około 0,7 %.

Witaminy A, E i D

Olej z wątroby rekina zawiera również witaminy A, E, i D. Witaminy A i D rozpuszczalne w tłuszczach są niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania organizmu. Witamina A dodatkowo uszczelnia błony śluzowe, dzięki czemu utrudnia przedostanie się do organizmu niechcianym drobnoustrojom.

Witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom bakteriami i wirusami. Wpływa także na kondycję skóry, jest antyoksydantem.

Witamina E także należy do antyoksydantów, wpływa na prawidłowe widzenie, kondycję skóry, zmniejsza agregację płytek krwi, jest ważna w okresie rozrodczym i w ciąży.

WAŻNE! Zawartość witaminy D w oleju w wątroby rekina nie jest wystarczająca. Więc jeśli podajecie go dzieciom to należy pamiętać o dodatkowej suplementacji witaminy D.

Czy olej z wątroby rekina jest potrzebny i co ważne bezpieczny?

Olej z wątroby rekina zawiera wiele substancji prozdrowotnych. Zawartych w nim alkilogliceroli i skwalenu nie można zastąpić inną substancją o takim samym działaniu. Co istotne obie te substancje wykazują wysoki stopień przyswajalności, ponieważ około 75% skwalenu i około 90% alkilogliceroli wchłania się w jelicie cienkim i tym samym zostaje wykorzystana przez nasz organizm.

Dodatkowe suplementowanie oleju z wątroby rekina ma na celu nie tylko wzmocnienie odporności. Jest on stosowany bardzo często jako środek w terapii wspomagającej leczenie nowotworów oraz w profilaktyce chorób naczyniowych.

Olej z wątroby rekina można podawać dzieciom o ile nie stanowi dla nich problemu połknięcie kapsułki. Młodszym dzieciom można podawać kapsułki do rozgryzana/żucia. Otoczkę dziecko może później po prostu wypluć. Innym rozwiązaniem jest wyciśnięcie zawartości kapsułki na łyżeczkę i podanie samego oleju.

Preparaty dostępne w aptekach zawierają najczęściej olej z wątroby rekina grenlandzkiego (np. olej z wątroby rekina z czosnkiem), rzadziej z rekina tasmańskiego.

Na pewno jest wiele sposobów, które mogą istotnie poprawić odporność dzieci i dorosłych. Olej z wątroby rekina jest jednym z nich. Moim zdaniem warto wziąć go pod uwagę i po prostu wprowadzić go do swojej diety.

Badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry potwierdzają, że przyjmowanie oleju z wątroby z rekina nie powoduje nieprawidłowych objawów klinicznych, nieprawidłowości hematologicznych i biochemicznych w surowicy oraz w budowie narządów, zmian zachowania, zmian masy ciała, a także zmian w konsumpcji żywności oraz wody.