• DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • O nas
Kiedy mama nie śpi
  • DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
Tarta dyniowo-pomarańczowa z bezą włoską. Przepis
Kuchnia

Tarta dyniowo-pomarańczowa z bezą włoską. Przepis

przez Kasia 5 stycznia 2017
5 stycznia 2017

Dynia nie należy do ulubieńców naszej rodziny. Jednak jakiś czas temu dostałam jej pokaźny zapas, więc stwierdziłam, że jej nie zmarnujemy i zaczęłam szukać ciekawego przepisu z użyciem dyni. Padło na słodkości autorstwa Doroty (Moje wypieki), które znalazły się w jej najnowszej książce kucharskiej. Zapraszam więc Was dzisiaj na niezwykłą tartę dyniowo-pomarańczową z bezą włoską, która skradła serce całej mojej rodziny. Smacznego!

Przygotowanie tej tarty z dynią i pomarańczami w roli głównej wymaga odrobiny zaangażowania. Po upieczeniu wszyscy zachwycaliśmy się tym, jak pięknie ona wygląda. Jednak nikt nie miał odwagi jej spróbować, bo przecież jest z dynią, która u nas nie gości zbyt często.

Myślałam już, że będę musiała zjeść ją sama albo jej część po prostu zginie marnie w czeluściach śmietnika. Wtedy padło twarde postanowienie wszystkich domowników, że jak już jest i jest taka ładna, to trzeba jej w końcu spróbować. Po jednym kawałku nie było już końca jedzenia. Najlepiej, żeby był jej stały zapas w lodówce. Tak wszystkim posmakowała. Pyszne i ekskluzywne ciasto, tak została podsumowana ta tarta z dynią! Ciasto nie jest drogie, a jego wykonanie nie wymaga specjalnego doświadczenia kulinarnego czy kursu. Efekt, który zaskoczy wszystkich nie tylko wyglądem, ale i rewelacyjnym smakiem gwarantowany. Musicie je spróbować!

Spód tarty

190 g mąki pszennej

40 g cukru pudru

szczypta soli

100 g zimnego masła

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

1 żółtko

Wszystkie składniki szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę z powstałego ciasta, lekko ją spłaszczyć i zawiniętą w folię spożywczą schłodzić przez 30-60 minut w lodówce.

Formę do tarty (śr. 24 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem i ponownie włożyć do schłodzenia do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, oprószyć mąką pszenną, położyć na nie papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne lub np. groch, ciecierzycę itp. dla obciążenia ciasta. Piec w temp. 190 stopni C przez 15 minut. Wyjąć, zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut do zrumienienia.

Nadzienie dyniowo-pomarańczowe

425 g pureè z dyni

250 g serka mascarpone

2 duże jajka

1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

odrobina otartej gałki muszkatołowej

skórka otarta z jednej pomarańczy

3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka roztrzepać rózgą (delikatnie), dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać rózgą kuchenną na gładką masę. Nadzienie dyniowo-pomarańczowe wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec 25-30 minut w temp 170 stopni C lub do całkowitego ścięcia się powierzchni tarty. Wyjąć i wystudzić.

Beza włoska

3 białka

220 g drobnego cukru do wypieków (180 g + 40 g)

40 ml wody

Wodę i cukier (180 g) umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować. Od zagotowania nie mieszać! Gotować na średnim ogniu i za pomocą termometra cukierniczego sprawdzać temp. Kiedy temp osiągnie 118 stopni C wyłączyć palnik. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier (40 g), łyżka po łyżce. Gdy syrop w garnuszku osiągnie temp. 100 stopni C, zwiększyć obroty miksera na maksimum i wlewać syrop wąską strużką do piany z białek, cały czas mieszając. Ubiajć przez 5-8 minut. Beza powinna być sztywna, gęsta i lśniąca. Wystudzić.

Pianę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i poprzez okrągłą tylkę wyciskać na powierzchnię tarty. Następnie bezę skarmelizować za pomocą specjalnego palnika lub jak podpowiada Dorota zapiec bezę w piekarniku pod grillem w temperaturze 200ºC, do zbrązowienia, przez około 5 -7 minut.

Przepis pochodzi, jak już wspomniałam z najnowszej książki Doroty Świątkowskiej, której przepisy wręcz uwielbiam i mogę w pełni odpowiedzialnie stwierdzić, że one zawsze wychodzą. Jest to już moja trzecia jej książka i mam nadzieję, że nie ostatnia. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju wypieki, to książki kulinarne autorstwa Doroty to pozycje obowiązkowe w kuchennej biblioteczce. Jak upieczecie choć jedno ciasto z jej przepisu to już zawsze jej blog, książki, a nawet aplikacja na telefon będą pierwszym miejscem, do którego zajrzycie w poszukiwaniu przepisu na słodkie i wytrawne wypieki. Polecam!

Wydawnictwo: Egmont
Stron: 384
Okładka: twarda
Cena rynkowa: 69,90 zł
Cena w sklepie Egmont: 62,91 zł
Moja ocena: 10/10

książki kucharskieksiążki kulinarnekuchniakulinariasłodkie wypiekitartatarta z dynią
10 komentarzy
0
FacebookPinterestEmail
Kasia

poprzedni wpis
12 Książek i gier dla dzieci o zwierzętach
następny wpis
Postanowienie noworoczne – Mniej sprzątania!

Sprawdź także

Poranek z kawą na słodko czy słono? Pyszne...

21 lutego 2022

Sprawdź, dlaczego piekarnik do zabudowy powinien zagościć w...

7 stycznia 2022

Gofrownice. Jaką wybrać? 3 przepisy na gofry –...

30 sierpnia 2021

Niezbędne akcesoria kuchenne przydatne w każdym domu!

2 marca 2021

Jak wybrać idealny tort na Dzień Dziecka?

29 maja 2020

Nasz sposób na święta Bożego Narodzenia bez pośpiechu

17 grudnia 2019

Najlepsze domowe gofry – lekkie i chrupiące

25 marca 2019

Przecier pomidorowy – przepis. Idealny do zup i...

14 września 2018

Sok z wyciskarki. Love it up – sok...

7 września 2018

Wyciskarka Philips HR1933/20 – do soków, koktajli i...

26 sierpnia 2018

O autorce

O autorce

KASIA

Z wykształcenia prawnik, z zamiłowania fotograf i rękodzielnik. Kobieta, która pogodziła pracę na własny rachunek z prowadzeniem domu i opieką nad dwójką dzieci. Romantyczka zatracona w książkach, amatorka dobrego jedzenia, uzależniona od Netflixa, nienasycona podróżniczka.

Znajdziesz mnie też tutaj:

Facebook Instagram Pinterest

Popularne wpisy

  • 1

    Domowa pizza na suchych drożdżach. Przepis.

  • 2

    Pasta do zębów dla kobiet w ciąży. Jak zadbać o zęby w ciąży?

  • 3

    Chicco Baby Hug 4 w 1 – wielofunkcyjny gadżet dla mamy i dziecka

  • 4

    Pyszna cukinia w zalewie octowej z kurkumą.

  • 5

    Księga dźwięków – Soledad Bravi

Facebook

Facebook

Reklama

  • Facebook
  • Google +
  • Instagram
  • Pinterest

@2018 - www.kiedymamaniespi.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone


Do góry

Congrats!

wBounce is succesfully installed and triggered.

Now go ahead and set up your own modal.

{"cookieName":"wBounce","isAggressive":false,"isSitewide":true,"hesitation":false,"openAnimation":false,"exitAnimation":false,"timer":false,"sensitivity":false,"cookieExpire":false,"cookieDomain":false,"autoFire":false,"isAnalyticsEnabled":false}