• DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • O nas
Kiedy mama nie śpi
  • DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
przecier-pomidorowy
Kuchnia

Przecier pomidorowy – przepis. Idealny do zup i sosów

przez Kasia 14 września 2018
14 września 2018

Przecier pomidorowy to obowiązkowy punkt przygotowywania zapasów na zimę. Każdego roku robię go coraz więcej i każdego roku zajadamy się nim całą rodziną.

Moim zdaniem najlepsze do jego przygotowania są pomidory mięsiste, niezbyt soczyste i zawierające jak najmniejszą ilość pestek. Dlatego każdego roku przygotowując przecier pomidorowy wybieram pomidory paprykowe. Łatwo je rozpoznacie, ponieważ są podłużne. Kupicie je bez większych problemów. Bardzo dobra cena za pomidory do przetworów to 2-2,50 zł/kg.

przecier pomidorowy pomidory paprykowe

Domowy przecier pomidorowy – składniki

Do przygotowania przecieru pomidorowego będziecie potrzebować:

  • 5 kg pomidorów paprykowych
  • 2,5 łyżki soli (ja używam różowej soli himalajskiej)
  • 1 łyżki cukru

Ile kuchni tyle przepisów na przecier pomidorowy domowej roboty. Osobiście dodaję tylko trochę cukru aby przebić lekko cierpki smak pomidorów i sól dla podbicia smaku. Nie dodaję innych przypraw. Na nie przyjdzie pora kiedy będę poddawała pomidory dalszej obróbce przygotowując np. sos do domowej pizzy, zupę pomidorową czy sos do gołąbków.

Soląc przecier pomidorowy klasyczną solą dajcie jej trochę mniej – 2 łyżki, ponieważ sól himalajska jest mniej słona.

przecier pomidorowy przygotowanie

Przecier pomidorowy – przygotowanie

Są dwie szkoły przygotowania przecieru pomidorowego – ze skórką lub bez skórki z pomidorów. Osobiście mam dość wrażliwy żołądek i pomidory do przecieru zawsze sparzam i obieram ze skórki. Aby łatwiej było mi zdjąć skórkę z pomidorów przed sparzeniem nacinam ich końcówki na krzyż.

pomidory na przecier pomidorowy

Zdejmuję skórę z pomidorów, kroję na połówki lub w cząstki i wkładam do garnka wlewając odrobinę wody na samo dno. Gotuję aż pomidory zmiękną zmiękną, miksuję blenderem i doprawiam do smaku solą i cukrem, zagotowuję i gotuję przez około 5-10 minut na małym ogniu.

przecier pomidorowy przyprawy

Przecier pomidorowy wkładam do czystych słoików, zakręcam je i pasteryzuję 10-15 minut.

Tak przygotowany przecier pomidorowy spokojnie postoi w spiżarni 2-3 lata. W moim przypadku zapasy znikają szybciej niż zdążę zrobić kolejne w następnym sezonie. Domowy przecier pomidorowy to niepowtarzalny smak, który trudno jest nawet porównywać do sklepowych przecierów pomidorowych. Pyszności!

pomidoryprzepisyprzetwory
0 komentarze
0
FacebookPinterestEmail
Kasia

poprzedni wpis
Eksperymenty dla dzieci – gotowe zestawy do zabawy w domu
następny wpis
Nauka poprzez zabawę, czyli szturm zabawek edukacyjnych!

Sprawdź także

Dlaczego warto kupować zdrową żywność ekologiczną?

28 lipca 2022

Poczuj smak włoskiej kawy – 5 porad jaką...

8 lipca 2022

Poranek z kawą na słodko czy słono? Pyszne...

21 lutego 2022

Sprawdź, dlaczego piekarnik do zabudowy powinien zagościć w...

7 stycznia 2022

Gofrownice. Jaką wybrać? 3 przepisy na gofry –...

30 sierpnia 2021

Niezbędne akcesoria kuchenne przydatne w każdym domu!

2 marca 2021

Jak wybrać idealny tort na Dzień Dziecka?

29 maja 2020

Nasz sposób na święta Bożego Narodzenia bez pośpiechu

17 grudnia 2019

Najlepsze domowe gofry – lekkie i chrupiące

25 marca 2019

Sok z wyciskarki. Love it up – sok...

7 września 2018

O autorce

O autorce

KASIA

Z wykształcenia prawnik, z zamiłowania fotograf i rękodzielnik. Kobieta, która pogodziła pracę na własny rachunek z prowadzeniem domu i opieką nad dwójką dzieci. Romantyczka zatracona w książkach, amatorka dobrego jedzenia, uzależniona od Netflixa, nienasycona podróżniczka.

Znajdziesz mnie też tutaj:

Facebook Instagram Pinterest

Popularne wpisy

  • 1

    Domowa pizza na suchych drożdżach. Przepis.

  • 2

    25 Pomysłów na wiosenne zabawy plastyczne dla dzieci

  • 3

    5 pomysłów na zdrowe śniadanie dla dziecka.

  • 4

    15 pomysłów na zabawę na balkonie.

  • 5

    DIY – 22 Darmowe ozdoby do druku na wiosnę i Wielkanoc.

Facebook

Facebook

Reklama

  • Facebook
  • Google +
  • Instagram
  • Pinterest

@2018 - www.kiedymamaniespi.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone


Do góry

Congrats!

wBounce is succesfully installed and triggered.

Now go ahead and set up your own modal.

{"cookieName":"wBounce","isAggressive":false,"isSitewide":true,"hesitation":false,"openAnimation":false,"exitAnimation":false,"timer":false,"sensitivity":false,"cookieExpire":false,"cookieDomain":false,"autoFire":false,"isAnalyticsEnabled":false}