• DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • O nas
Kiedy mama nie śpi
  • DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
Najlepsze domowe gofry – lekkie i chrupiące
DOMKuchnia

Najlepsze domowe gofry – lekkie i chrupiące

przez Kasia 25 marca 2019
25 marca 2019

Domowe gofry łączą pokolenia. My zajadamy się goframi w cztery pokolenia i uwielbiam je przygotowywać kiedy odwiedzają nas znajomi.  Najlepsze są lekkie i chrupiące gofry, które puszystością dorównują drożdżowym ciastom.

Długo szukałam przepisu idealnego. Wypróbowałam ich dziesiątki i w końcu po lekkich modyfikacjach otrzymałam przepis na ciasto, które idealnie wypieka się w domowych warunkach. Gdyby nie to, że gofry mają trochę więcej niż 1 kalorię, to mogłabym je jeść codziennie na tysiące sposobów.

Składniki na domowe gofry:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki cukru (ja najbardziej lubię brązowe)
  • 70 g roztopionego i ostudzonego masła lub 1/3 szklanki oleju(korzystam z Kujawskiego)
  • 3 jajka

Gofry – pprzygotowanie

Mąkę przesiewam do miski, dodaję mleko, tłuszcz, proszek do pieczenia i cukier. Następnie rozbijam jajka – żółtka dodaję do pozostałych składników, a biała umieszczam w wysokiej misce. Ubijam najpierw białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Odstawiam na bok i miksuję pozostałe składniki. Przekładam pianę do pozostałej masy i delikatnie je ze sobą łączę za pomocą łyżki.

Daję ciastu chwilę odpocząć i nagrzewam gofrownicę (korzystam z polskiej niezastąpionej gofrownicy marki Dezal).

Co ciekawe ciasto spokojnie postoi w lodówce i można cieszyć się pysznymi, lekkimi i chrupiącymi goframi przez cały dzień.

Pamiętaj, że po upieczeniu trzeba studzić gofry na kratce (np. tej z piekarnika) w przeciwnym razie zmiękną i staną się miękkie i gumowe.

Gofry można jeść na wiele sposobów ja lubię najprostsze posypane jedynie cukrem pudrem lub od czasu do czasu „na pełnym wypasie” z domowa bita śmietaną i świeżymi owocami.

Smacznego!

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

0 komentarze
2
FacebookPinterestEmail
Kasia

poprzedni wpis
Majówka z dziećmi nad morzem – Ustka
następny wpis
Bryggens Museum – archeologiczne muzeum w Bergen

Sprawdź także

Niezbędne akcesoria kuchenne przydatne w każdym domu!

2 marca 2021

Najmodniejsze dywany w 2021 – 4 trendy!

29 stycznia 2021

Higieniczne i czyste domowe SPA – jak dbać...

29 grudnia 2020

W jaki sposób urządzić mały salon?

30 października 2020

Nasz wymarzony dom – Dom w malinówkach 7...

19 sierpnia 2020

Jak wybrać nowoczesne firany do minimalistycznego mieszkania?

22 lipca 2020

Home stanging – jak przygotować mieszkanie pod wynajem...

30 czerwca 2020

Projekt domu taniego w budowie dla dużej rodziny...

23 czerwca 2020

Gdzie szukać działek budowlanych? Bardziej i mniej popularne...

9 czerwca 2020

Jak wybrać idealny tort na Dzień Dziecka?

29 maja 2020

O autorce

O autorce

KASIA

Z wykształcenia prawnik, z zamiłowania fotograf i rękodzielnik. Kobieta, która pogodziła pracę na własny rachunek z prowadzeniem domu i opieką nad dwójką dzieci. Romantyczka zatracona w książkach, amatorka dobrego jedzenia, uzależniona od Netflixa, nienasycona podróżniczka.

Znajdziesz mnie też tutaj:

Facebook Instagram Pinterest

Popularne wpisy

  • 1

    Domowa pizza na suchych drożdżach. Przepis.

  • 2

    Pasta do zębów dla kobiet w ciąży. Jak zadbać o zęby w ciąży?

  • 3

    Chicco Baby Hug 4 w 1 – wielofunkcyjny gadżet dla mamy i dziecka

  • 4

    Pyszna cukinia w zalewie octowej z kurkumą.

  • 5

    25 Pomysłów na wiosenne zabawy plastyczne dla dzieci

Facebook

Facebook

Reklama

  • Facebook
  • Google +
  • Instagram
  • Pinterest

@2018 - www.kiedymamaniespi.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone


Do góry