• DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • O nas
Kiedy mama nie śpi
  • DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
Najlepsze domowe gofry – lekkie i chrupiące
DOMKuchnia

Najlepsze domowe gofry – lekkie i chrupiące

przez Kasia 25 marca 2019
25 marca 2019

Domowe gofry łączą pokolenia. My zajadamy się goframi w cztery pokolenia i uwielbiam je przygotowywać kiedy odwiedzają nas znajomi.  Najlepsze są lekkie i chrupiące gofry, które puszystością dorównują drożdżowym ciastom.

Długo szukałam przepisu idealnego. Wypróbowałam ich dziesiątki i w końcu po lekkich modyfikacjach otrzymałam przepis na ciasto, które idealnie wypieka się w domowych warunkach. Gdyby nie to, że gofry mają trochę więcej niż 1 kalorię, to mogłabym je jeść codziennie na tysiące sposobów.

Składniki na domowe gofry:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki cukru (ja najbardziej lubię brązowe)
  • 70 g roztopionego i ostudzonego masła lub 1/3 szklanki oleju(korzystam z Kujawskiego)
  • 3 jajka

Gofry – pprzygotowanie

Mąkę przesiewam do miski, dodaję mleko, tłuszcz, proszek do pieczenia i cukier. Następnie rozbijam jajka – żółtka dodaję do pozostałych składników, a biała umieszczam w wysokiej misce. Ubijam najpierw białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Odstawiam na bok i miksuję pozostałe składniki. Przekładam pianę do pozostałej masy i delikatnie je ze sobą łączę za pomocą łyżki.

Daję ciastu chwilę odpocząć i nagrzewam gofrownicę (korzystam z polskiej niezastąpionej gofrownicy marki Dezal).

Co ciekawe ciasto spokojnie postoi w lodówce i można cieszyć się pysznymi, lekkimi i chrupiącymi goframi przez cały dzień.

Pamiętaj, że po upieczeniu trzeba studzić gofry na kratce (np. tej z piekarnika) w przeciwnym razie zmiękną i staną się miękkie i gumowe.

Gofry można jeść na wiele sposobów ja lubię najprostsze posypane jedynie cukrem pudrem lub od czasu do czasu „na pełnym wypasie” z domowa bita śmietaną i świeżymi owocami.

Smacznego!

0 komentarze
2
FacebookPinterestEmail
Kasia

poprzedni wpis
Majówka z dziećmi nad morzem – Ustka
następny wpis
Bryggens Museum – archeologiczne muzeum w Bergen

Sprawdź także

Jakie biurko wybrać do pokoju dziecka?

20 września 2022

Dlaczego warto kupować zdrową żywność ekologiczną?

28 lipca 2022

Poczuj smak włoskiej kawy – 5 porad jaką...

8 lipca 2022

Zasłony do pokoju dziecięcego – na jakie parametry...

30 czerwca 2022

Trampolina ogrodowa – za i przeciw

12 kwietnia 2022

Poranek z kawą na słodko czy słono? Pyszne...

21 lutego 2022

Sprawdź, dlaczego piekarnik do zabudowy powinien zagościć w...

7 stycznia 2022

Jakie łóżko młodzieżowe wybrać?

22 października 2021

Pościel do sypialni – dlaczego warto zainwestować w...

22 października 2021

Gofrownice. Jaką wybrać? 3 przepisy na gofry –...

30 sierpnia 2021

O autorce

O autorce

KASIA

Z wykształcenia prawnik, z zamiłowania fotograf i rękodzielnik. Kobieta, która pogodziła pracę na własny rachunek z prowadzeniem domu i opieką nad dwójką dzieci. Romantyczka zatracona w książkach, amatorka dobrego jedzenia, uzależniona od Netflixa, nienasycona podróżniczka.

Znajdziesz mnie też tutaj:

Facebook Instagram Pinterest

Popularne wpisy

  • 1

    Domowa pizza na suchych drożdżach. Przepis.

  • 2

    25 Pomysłów na wiosenne zabawy plastyczne dla dzieci

  • 3

    5 pomysłów na zdrowe śniadanie dla dziecka.

  • 4

    15 pomysłów na zabawę na balkonie.

  • 5

    DIY – 22 Darmowe ozdoby do druku na wiosnę i Wielkanoc.

Facebook

Facebook

Reklama

  • Facebook
  • Google +
  • Instagram
  • Pinterest

@2018 - www.kiedymamaniespi.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone


Do góry

Congrats!

wBounce is succesfully installed and triggered.

Now go ahead and set up your own modal.

{"cookieName":"wBounce","isAggressive":false,"isSitewide":true,"hesitation":false,"openAnimation":false,"exitAnimation":false,"timer":false,"sensitivity":false,"cookieExpire":false,"cookieDomain":false,"autoFire":false,"isAnalyticsEnabled":false}