• DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • O nas
Kiedy mama nie śpi
  • DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
Tarta z łososiem i szpinakiem dla dzieci oraz dorosłych
Kuchnia

Tarta z łososiem i szpinakiem dla dzieci oraz dorosłych

przez Kasia 31 lipca 2017
31 lipca 2017

Tarta z łososiem i szpinakiem to danie nie tylko zdrowe ale i smaczne, które cieszy oko osób zasiadających do stołu. Wbrew pozorom nie jest to wykwintne danie dla dorosłych. Tarta z łososiem i szpinakiem świetnie sprawdzi się również w menu dzieci. Dziś przepis, w którym zrobicie wszystko od podstaw, bez półśrodków i gotowych składników jak sos beszamelowy. Przekonajcie się, że przygotowania pysznej i zdrowej tarty z łososiem i szpinakiem nie zajmuje dużo czasu i nie jest tak skomplikowane jak może się wydawać. Smacznego!

Ta tarta z łososiem i szpinakiem to rozwiązanie wręcz idealne dla rodziny. Można ją odgrzewać przez dwa dni od przygotowania i mrozić w całości lub w kawałkach. Nic się nie zmarnuje! Ba, ta tarta smakuje równie dobrze nawet podana na zimno. Poza tym macie sporą dowolność przy zakupach, ponieważ możecie kupić szpinak zarówno świeży jak i mrożony. Podobnie jest z łososiem – nie musicie kupować świeżej ryby i możecie wybrać wędzonego łososia. Pysznie i ekonomicznie!

Tarta z łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • kruche ciasto
  • 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 400 g filetów z łososia (surowych lub wędzonych)
  • sos beszamelowy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (lub oleju; jeśli gotujecie łososia na parze to możecie pominąć ten składnik)
  • 2 łyżki tartego Parmezanu (lub innego sera żółtego, który lubicie)
  • sól morska i grubo mielony lub młotkowany czarny pieprz

Kruche ciasto na tartę

  • 250 g mąki (pszennej tortowej)
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Mąkę przesiej, dodaj pokrojone drobno zimne masło, sól i jajko. Zagnieć palcami szybko tak, aby masło nie zdążyło się rozpuścić. Powstanie kruszonka, dodaj do niej łyżkę wody zagnieć szybko w gładką kulę. Podziel na pół, ponieważ do tarty wystarczy połowa ciasta. Pozostałą część możesz wykorzystać do innego przepisu przechowując je w zamrażarce.

Ciasto możesz rozwałkować i przenieś na formę lub wykleić formę ciastem kawałek po kawałku. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Przygotowane ciasto wstaw do lodówki i schłódź podczas rozgrzewania piekarnika.

Połóż na dno ciasta przed pieczeniem folię aluminiową i wysyp na nią ryż, lub groch aby obciążyć ciasto. Dzięki temu dół tarty będzie równy.

Piecz ciasto przez 15 minut w temp. 190 stopni. Zdejmij folię z obciążeniem. Następnie dopiecz tartę jeszcze przez kolejne 10-15 minut. Wyjmij i ostudź.

Sos beszamelowy do tarty

  • 50 g masła
  • 50 g mąki (5 łyżek)
  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
  • 1 jajko

W małym garnku lub patelni roztop masło, zmniejsz ogień, dodaj mąkę i smaż około minutę ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i powoli dodawaj mleko dokładnie mieszając je z podsmażoną mąką tak aby nie powstały grudki. Ponownie postaw na ogniu i gotuj ciągle mieszając aż sos beszamelowy zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Wystudź sos i kiedy będzie już zimny dodaj do niego roztrzepane jajko.

Przygotowanie tarty z łososiem i szpinakiem:

Spód tarty z kruchego ciasta przygotowanego według przepisu powyżej należy wystudzić.

Świeży szpinak opłucz w wodzie i usuń łodyżki. Szpinak włóż na patelnię i podgrzewaj na ogniu mieszając od czasu do czasu aż zwiędnie. Zdejmij z patelni i ostudź. Jeśli korzystasz z małej patelni to podziej szpinak na dwie części i z każdą z nich postępuj według powyższych wskazówek. Następnie odciśnij szpinak z wody i posiekaj.

Jeśli korzystasz z mrożonego szpinaku wystarczy, że odciśniesz go z wody i posiekasz.
Filety z łososia opłucz, odetnij skórę i usuń ości (jeśli są). Posyp solą z dwóch stron i posmaruj oliwą jeśli chcesz go zgrillować. Możesz również ugotować go w mleku lub w parowarze. Wybór należy do Ciebie. Pamiętaj, że łosoś ma pozostać soczysty i miękki.
Przygotuj sos beszamelowy według przepisu powyżej.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzanie góra i dół). Na ostudzony spód wyłóż łososia, szpinak oraz sos. Posyp startym na małych oczkach serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Wierzch tarty ma się lekko zrumienić.

Przepis ten pochodzi od niezastąpionej Asi – autorki bloga Kwestia Smaku

2 komentarze
0
FacebookPinterestEmail
Kasia

poprzedni wpis
Pierwsza kąpiel noworodka w domu
następny wpis
Pajdohistoryjki z Basią i Jasiem – emocje, relacje i śmieszne sytuacje

Sprawdź także

Dlaczego warto kupować zdrową żywność ekologiczną?

28 lipca 2022

Poczuj smak włoskiej kawy – 5 porad jaką...

8 lipca 2022

Poranek z kawą na słodko czy słono? Pyszne...

21 lutego 2022

Sprawdź, dlaczego piekarnik do zabudowy powinien zagościć w...

7 stycznia 2022

Gofrownice. Jaką wybrać? 3 przepisy na gofry –...

30 sierpnia 2021

Niezbędne akcesoria kuchenne przydatne w każdym domu!

2 marca 2021

Jak wybrać idealny tort na Dzień Dziecka?

29 maja 2020

Nasz sposób na święta Bożego Narodzenia bez pośpiechu

17 grudnia 2019

Najlepsze domowe gofry – lekkie i chrupiące

25 marca 2019

Przecier pomidorowy – przepis. Idealny do zup i...

14 września 2018

O autorce

O autorce

KASIA

Z wykształcenia prawnik, z zamiłowania fotograf i rękodzielnik. Kobieta, która pogodziła pracę na własny rachunek z prowadzeniem domu i opieką nad dwójką dzieci. Romantyczka zatracona w książkach, amatorka dobrego jedzenia, uzależniona od Netflixa, nienasycona podróżniczka.

Znajdziesz mnie też tutaj:

Facebook Instagram Pinterest

Popularne wpisy

  • 1

    10 Szopek Bożonarodzeniowych do wydrukowania za darmo

  • 2

    Domowa pizza na suchych drożdżach. Przepis.

  • 3

    11 Kalendarzy adwentowych do wydrukowania za darmo.

  • 4

    Żelazko bez regulacji temperatury – Czy warto? Test Braun TexStyle 9

  • 5

    Zmywalne flamastry dla dzieci.

Facebook

Facebook

Reklama

  • Facebook
  • Google +
  • Instagram
  • Pinterest

@2018 - www.kiedymamaniespi.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone


Do góry

Congrats!

wBounce is succesfully installed and triggered.

Now go ahead and set up your own modal.

{"cookieName":"wBounce","isAggressive":false,"isSitewide":true,"hesitation":false,"openAnimation":false,"exitAnimation":false,"timer":false,"sensitivity":false,"cookieExpire":false,"cookieDomain":false,"autoFire":false,"isAnalyticsEnabled":false}