• DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • O nas
Kiedy mama nie śpi
  • DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
Cała prawda o rosole.
Kuchnia

Cała prawda o rosole.

przez Kasia 19 lutego 2016
19 lutego 2016
Leczniczy i rozgrzewający rosół– czy istnieje specjalny przepis na rosół, który postawi na nogi najbardziej rozchorowanych i osłabionych, czy to tylko zabobony głoszone przez seniorki rodu? Mamy i babcie czasami przekonują wybrednych zakatarzonych, że doprawiony solidnie pieprzem gorący rosół przegoni chorobę z dnia na dzień. Jak szybko go przyrządzić? Czy można podawać rosół małym dzieciom? Poznaj kilka ciekawostek na temat tej tradycyjnej zupy!

 

Rosół – właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Zimowy chłód, osłabienie zmęczonego organizmu i na dodatek – bolące gardło, które odbiera przyjemność płynącą z jedzenia większości Twoich ulubionych posiłków? Ratunkiem może być rozgrzewająca zupa – ciepły posiłek w płynie nie podrażni tak bardzo Twojego gardła jak inne dania, a może też być wsparciem dla osłabionego organizmu.
Rosół, ze względu na składniki, z jakich jest przyrządzany, może wspierać organizm w walce z chorobą przez poprawę stanu śluzówki nosa, redukcję stanu zapalnego organizmu i łagodzenie stanu zapalnego górnych dróg oddechowych.
Gorący rosół, nad którym tworzy się para, staje się jednocześnie nie tylko leczniczym wywarem, ale także idealną inhalacją. Wdychanie pary z rosołu może łagodzić bowiem bóle gardła, pomagać w odksztuszaniu, udrażniać drogi oddechowe, a także działać oczyszczająco na zatoki.
Warto dodać do wywaru czosnek i cebulę o właściwościach bakteriobójczych i przeciwwirusowych lub imbir o działaniu przeciwzapalnym. Cebula nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej w przeciwieństwie do czosnku, dlatego nie poleca się jego gotowania lub smażenia – można go dodać do potrawy tuż przed podaniem.
Ale rosół to nie tylko wartościowy posiłek podczas przeziębienia, to także idealne wsparcie dla naszego organizmu na co dzień, jednak musimy pamiętać, że jego wartość odżywcza jest zależna od składników, których użyjemy do ugotowania zupy. Prawdziwy polski rosół ugotowany z wysokiej jakości naturalnych produktów mógłby być bogaty m.in. w potas, fosfor, magnez, witaminy E, C i A oraz kolagen. W efekcie – danie pozytywnie wpłynęło by na ciśnienie krwi, układ nerwowy, stan kości i zębów oraz elastyczność naczyń krwionośnych. Jeśli nabrałaś ochoty na gorący warzywny wywar, ale zadajesz sobie pytanie: „Jak ugotować rosół?” odpowiadamy – szybko i prosto!

Jak szybko przyrządzić smaczny rosół?

Jesteś nie tylko początkującą kucharką, ale także świeżo upieczoną mamą? Idealny dla Ciebie będzie więc przepis prosty i szybki, a jednocześnie tradycyjny. My proponujemy przepis na rosół z ryżem. Do przygotowania tej zupy będziesz potrzebować: pół tuszki z kury, udko z kaczki i jarzyny. Gotowanie zacznij od przygotowania wywaru z mięsa (1 godzina pod przykryciem), po czym dodaj jarzyny a całość posyp solą (ale nie mieszaj!). Rosół możesz podawać z makaronem lub z ryżem. Możesz także dodać do niego kawałki mięsa, którego użyłaś do przygotowaniu wywaru. Nie zapominaj jednak o tym, że im lżejszy rosół, tym zdrowszy. Aby zachował on wszystkie swoje odżywcze i lecznicze właściwości, należy gotować go najlepiej na chudym mięsie, np. indyku. Aby dodać rosołowi „lekkości”, możesz także wstawić go na jakiś czas do lodówki – dzięki temu tłuszcz zgromadzi się na wierzchu i łatwiej będzie ściągnąć go z powierzchni zupy. Gotując rosół, możesz nie dodawać do niego soli, zupa zachowa wtedy swoje zdrowotne właściwości. Sól możesz zastąpić na przykład przyprawami – lubczykiem lub pietruszką. Smacznego!

Czy rosół można podawać dziecku?

Rosół nie powinien być podawany dziecku do 8-9 miesiąca (niektórzy odradzają jedzenie wywaru także niemowlęciom poniżej 6 miesiąca). Dziecko nie powinno bowiem przyjmować wywaru z mięsa, a jedynie z warzyw. Mięso może być mu natomiast podawane osobno. Pamiętaj też, że rosołu nie należy serwować gorączkującemu dziecku. Lepsze w tym wypadku okażą się tzw. doustne płyny nawadniające, które zaspokoją zapotrzebowanie tkanek i komórek organizmu malucha na wodę i elektrolity.

 

Nasze mamy i babcie miały rację – rosół to wywar, który rozgrzewa i stawia na nogi najbardziej osłabione zimowym przeziębieniem organizmy. Fani tej zupy twierdzą nawet, że rosół poprawia też humor, idealnie zwalczając wszelkie smutki! Ugotuj swój własny wywar i przekonaj się, że pozytywne opinie o rosole to święta prawda!
kuchniakuchnia polskanasza kuchniaprzepisyprzepisy dla dzieciprzepisy dla początkującychrosółzupy
11 komentarzy
1
FacebookPinterestEmail
Kasia

poprzedni wpis
Fiszki SCHOOL – nauka języka angielskiego
następny wpis
Magia sprzątania – Marie Kondo.

Sprawdź także

Dlaczego warto kupować zdrową żywność ekologiczną?

28 lipca 2022

Poczuj smak włoskiej kawy – 5 porad jaką...

8 lipca 2022

Poranek z kawą na słodko czy słono? Pyszne...

21 lutego 2022

Sprawdź, dlaczego piekarnik do zabudowy powinien zagościć w...

7 stycznia 2022

Gofrownice. Jaką wybrać? 3 przepisy na gofry –...

30 sierpnia 2021

Niezbędne akcesoria kuchenne przydatne w każdym domu!

2 marca 2021

Jak wybrać idealny tort na Dzień Dziecka?

29 maja 2020

Nasz sposób na święta Bożego Narodzenia bez pośpiechu

17 grudnia 2019

Najlepsze domowe gofry – lekkie i chrupiące

25 marca 2019

Przecier pomidorowy – przepis. Idealny do zup i...

14 września 2018

O autorce

O autorce

KASIA

Z wykształcenia prawnik, z zamiłowania fotograf i rękodzielnik. Kobieta, która pogodziła pracę na własny rachunek z prowadzeniem domu i opieką nad dwójką dzieci. Romantyczka zatracona w książkach, amatorka dobrego jedzenia, uzależniona od Netflixa, nienasycona podróżniczka.

Znajdziesz mnie też tutaj:

Facebook Instagram Pinterest

Popularne wpisy

  • 1

    10 Szopek Bożonarodzeniowych do wydrukowania za darmo

  • 2

    Domowa pizza na suchych drożdżach. Przepis.

  • 3

    11 Kalendarzy adwentowych do wydrukowania za darmo.

  • 4

    Żelazko bez regulacji temperatury – Czy warto? Test Braun TexStyle 9

  • 5

    DIY – 23 Darmowe zestawy zawieszek na prezenty do druku.

Facebook

Facebook

Reklama

  • Facebook
  • Google +
  • Instagram
  • Pinterest

@2018 - www.kiedymamaniespi.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone


Do góry

Congrats!

wBounce is succesfully installed and triggered.

Now go ahead and set up your own modal.

{"cookieName":"wBounce","isAggressive":false,"isSitewide":true,"hesitation":false,"openAnimation":false,"exitAnimation":false,"timer":false,"sensitivity":false,"cookieExpire":false,"cookieDomain":false,"autoFire":false,"isAnalyticsEnabled":false}