wtorek, 9 lutego 2016

Domowa chałka drożdżowa z kruszonką.


Ciasto drożdżowe to świetny dodatek do kawy, herbaty, kakao czy po prostu mleka. My jemy je na różne sposoby, zarówno same jak i z masłem czy tez dżemem. Dwie chałki z podwójnej porcji podanej w przepisie wypełniły po brzegi dużą blachę z piekarnika. Nie martwcie się, nawet z taką ilością ciasta drożdżowego sobie poradziliśmy i zniknęło całe co do okruszka. Smacznego!



Rozczyn na ciasto drożdżowe:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej


Do małego garnuszka rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnim mlekiem (sprawdzam palcem czy nie jest za ciepłe). Mieszamy tak długo aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie było grudek.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.


Składniki na 1 bardzo dużą lub dwie średnie chałki:
  • 3 szklanki mąki chlebowej
  • 1 duże jajko
  • 60 g drobnego cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego, by nie sparzyć drożdży)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) (zamiast cukru można użyć ziarenek z laski wanilii i zagotować je z mlekiem, ostudzić)
  • rozczyn


Ponadto:
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mak lub kruszonka
  • mąka do podsypywania ciasta podczas formowania chałek

(skrawki ciasta po odcięciu nierównych końcówek chałek)

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn z drożdży, wbijamy jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, dodajemy sól oraz cukier i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto musi być dość długo wyrabiane i nie zdziwcie się, że po wyrobieniu nadal będzie się kleić. Tak ma być. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość, około 1-1,5 godziny. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 4 lub 8 części, w zależności czy chcemy mieć jedną wielką czy dwie mniejsze chałki. Splatamy według instrukcji na filmiku poniżej. Po przygotowaniu chałek ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia na około 45 minut. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub kruszonką. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175 stopni.

Smacznego!




*Proporcje użyte w przepisie pochodzą ze strony Moje wypieki

10 komentarzy:

  1. Długo zabieram się za robienie chałki, ale Twój przepis jest taki przejrzysty, że chyba skuszę się weekendowo :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chałkę, ale nigdy nie robiłam sama. Chętnie bym spróbowała, może mi się uda :) a mogłabyś napisać, jak robić kruszonkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebne są masło (w temp. pokojowej), cukier i mąka w proporcji 1:1:2, czyli np. 50g masła, 50g cukru i 100g mąki. Wszystko wsypujesz do miseczki i palcami łączysz ze sobą składniki. Nie zagniatasz ciasta tylko poruszasz palcami tak jak np. przy rozkruszaniu drożdży. Smacznego!

      Usuń
  3. Smacznie wygląda :) muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wygląda :) muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń