cukinia w zalewie octowej z kurkumą
W zeszłym roku dostaliśmy tyle cukinii, że nie wiadomo było co z niej zrobić. Do lecza nie bardzo, bo choć to standardowy składnik tej potrawy, to w naszym domu omijany szerokim łukiem. Smażona, grillowana… ileż można?! To może w słoiki , będzie co przegryźć zimą? Tylko jak? Na ostro, na słodko, a może w occie?

cukinia w zalewie octowej

 

Cukinia z kurkumą

Padło na ocet. Gdzieś w sieci wyszperany, pierwszy lepszy przepis. Cukinia z kurkumą. Zagościła w naszej spiżarce na stałe. W tym roku mamy około czterdzieści słoików. Polecam do różnego rodzaju dań mięsnych, na przekąskę, przystawkę, do kanapek, jak kto lubi. Co prawda sezon na cukinię się kończy, ale może jeszcze ktoś skorzysta. Ja ostatnią porcję robiłam trzy dni temu.
Składniki:
– 6 szklanki wody
– 4 szklanki octu
– 2 łyżki kurkumy
– 4 szt. kabaczki duże
– 6 szklanki cukru
– czosnek
– koper
– ziele angielskie
– 2 łyżki soli

 

Cukinia w zalewie octowej z kurkumą

Przygotowanie:
Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę. Do słoików włożyć ziele angielskie, czosnek, koper i kabaczki.
Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać do wody ocet, cukier, kurkumę, sól. Zagotować zalewę. Gotową zalewą zalać cukinię, zakręcić słoiki i pasteryzować.
cukinia w zalewie octowej z kurkumą cukinia w zalewie octowej z kurkumą
cukinia w zalewie octowej

 

  • Cukinię bardzo lubię, ale sama nie bardzo robię potrawy z nią. Jakoś mi nie wychodzą, a może się nie przykładam… Myślę, że to także przyjdzie z czasem:) Gorąco pozdrawiam:)

  • Spróbuj zrobić tą. Przepis jest prosty a smak rewelacyjny. 😉

  • ale bym sobie taki słoiczek teraz otworzyła i zjadła ;))

  • O tak uwielbiam cukinie w tej zalewie ale ostatni raz jadłam ja jakieś 6 lat temu O.o całkowicie o niej zapomniałam , dziekuje że przypomniałaś muszę sobie t zanotować i jak tylko wrócę do kraju pierwsze przetwory jakie zrobię to właśnie będzie cukinia 🙂

    • Ja mam cały czas spore zapasy. U mnie w domu wszyscy ja uwielbiają. 😉