• DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • O nas
Kiedy mama nie śpi
  • DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
Faworki domowe – delikatne i kruche jak u babci
Kuchnia

Faworki domowe – delikatne i kruche jak u babci

przez Kasia 20 lutego 2017
20 lutego 2017

Faworki kojarzą nam się głównie z Tłustym Czwartkiem. Ja na raz nigdy nie potrafiłam zjeść zbyt wiele słodkiego, więc w tym roku postanowiłam słodkie wypieki z tej okazji rozłożyć trochę w czasie. Dzisiaj były faworki, jutro pewnie oponki serowe, a w czwartek tradycyjnie pączki (koniecznie z konfiturą różną). W końcu raz na jakiś czas można zapomnieć o kaloriach i zjeść tradycyjne domowe słodkości, które w naszych domach goszczą już od pokoleń.

Od wszelkich wypieków i (szczególnie nowych) dań w domu jestem ja i nic a nic mi to nie przeszkadza. Czas spędzony w kuchni jest dla mnie przyjemnością, tym bardziej, że Oli zawsze chętnie mi pomaga. Dziś jego ulubionym zajęciem było „bicie”/”tłuczenie” ciasta, czyli po prostu jego napowietrzanie. Radochy miał przy tym co nie miara, a mi było zdecydowanie lżej. Nie przedłużając już Waszej ciekawości podaję sprawdzony przeze mnie wielokrotnie przepisa na domowe faworki, które są delikatne i kruchę, wręcz rozpływają się w ustach. Oczywiście przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, który jest moją największą skarbnicą przepisów na pyszności.

Składniki na faworki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek (ja kupuję jajka ze wsi i są one różnej wielkości, więc daję zawsze jedno żółtko więcej)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, kokosowy)
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie ciasta na faworki:

Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie ale Ty możesz to zrobić w malakserze lub w robocie z hakiem. Odstaw na 30 minut aby ciasto odpoczęło w temp. pokojowej. Następnie wyżyj się na cieście i tłucz w nie wałkiem, pięścią (jak wolisz) od 15 do 30 minut aby wprowadzić do ciasta ja najwięcej powietrza. Dzięki temu faworki będą miały charakterystyczne bąble i puste pęcherzyki po upieczeniu. Wstaw cistao na 30 minut do lodówki. Wyjmij z lodówki i podsypując lekko mąką rozwałkuj je jak najciej. Nacinaj w około 3cm pasy, następnie pasy przetnij na mniejsze porcje i po środku aby móc je wywinąć i uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt.

Smażenie faworków:

Rozgrzej olej do temp. około 170 stopni i smaż do zabrązowienia z obu stron. Wykładaj na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem z obu stron. Gotowe!

Faworki to typowy karnawałowy przysmak, którego nie może zabraknąć w naszym domu. Choć raz w roku poświęcam trochę czasu na ich przygotowanie. Wszystkim smakują i znikają w mgnieniu oka. Zapomnijcie w tym tygodniu o kaloriach i korzystajcie w uroków i smaków Tłustego Czwartku, albo jak ja Tłustego Tygodnia.

Smacznego!

2 komentarze
0
FacebookPinterestEmail
Kasia

poprzedni wpis
Zabawy z niemowlakiem 9-12 miesięcy. Kamienie milowe
następny wpis
Łóżeczko czy kołyska? A może jedno i drugie?

Sprawdź także

Dlaczego warto kupować zdrową żywność ekologiczną?

28 lipca 2022

Poczuj smak włoskiej kawy – 5 porad jaką...

8 lipca 2022

Poranek z kawą na słodko czy słono? Pyszne...

21 lutego 2022

Sprawdź, dlaczego piekarnik do zabudowy powinien zagościć w...

7 stycznia 2022

Gofrownice. Jaką wybrać? 3 przepisy na gofry –...

30 sierpnia 2021

Niezbędne akcesoria kuchenne przydatne w każdym domu!

2 marca 2021

Jak wybrać idealny tort na Dzień Dziecka?

29 maja 2020

Nasz sposób na święta Bożego Narodzenia bez pośpiechu

17 grudnia 2019

Najlepsze domowe gofry – lekkie i chrupiące

25 marca 2019

Przecier pomidorowy – przepis. Idealny do zup i...

14 września 2018

O autorce

O autorce

KASIA

Z wykształcenia prawnik, z zamiłowania fotograf i rękodzielnik. Kobieta, która pogodziła pracę na własny rachunek z prowadzeniem domu i opieką nad dwójką dzieci. Romantyczka zatracona w książkach, amatorka dobrego jedzenia, uzależniona od Netflixa, nienasycona podróżniczka.

Znajdziesz mnie też tutaj:

Facebook Instagram Pinterest

Popularne wpisy

  • 1

    Domowa pizza na suchych drożdżach. Przepis.

  • 2

    Powrót do szkoły: wybieramy najlepszy plecak dla dziecka [PORADNIK]

  • 3

    Pyszna cukinia w zalewie octowej z kurkumą.

  • 4

    Pomysły na udekorowanie przyjęcia z okazji pierwszych urodzin malucha

  • 5

    Przecier pomidorowy – przepis. Idealny do zup i sosów

Facebook

Facebook

Reklama

  • Facebook
  • Google +
  • Instagram
  • Pinterest

@2018 - www.kiedymamaniespi.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone


Do góry

Congrats!

wBounce is succesfully installed and triggered.

Now go ahead and set up your own modal.

{"cookieName":"wBounce","isAggressive":false,"isSitewide":true,"hesitation":false,"openAnimation":false,"exitAnimation":false,"timer":false,"sensitivity":false,"cookieExpire":false,"cookieDomain":false,"autoFire":false,"isAnalyticsEnabled":false}