• DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
  • Polityka prywatności
  • Współpraca
  • O nas
Kiedy mama nie śpi
  • DOM
    • Budowa
    • DIY
    • Kuchnia
    • Ogród
    • Pokój dzieci
    • Praktyczne porady
    • Wnętrza
  • DZIECKO
    • Biblioteczka
    • Gadżety dla dzieci
    • Moda dziecięca
    • Rozwój i edukacja
    • Wychowanie
    • Zabawa
  • KOBIETA
    • Ciąża
    • Dla mamy
    • Książki i gry
    • Pamiętnik
    • Seriale i filmy
    • Wyprawka
    • Zdrowie i uroda
  • PODRÓŻE
    • Mazury
    • Miejsca przyjazne dzieciom
    • Norwegia
    • Poradnik podróżnika
  • PRACA
    • Fotografia
    • Organizacja
    • Prawo
    • Zawód Influencer
Kakao – napój bogów.
Kuchnia

Kakao – napój bogów.

przez Kasia 7 lutego 2015
7 lutego 2015
Ziarno kakaowca jest nazywane „pokarmem bogów”. Może nam się tak nie wydawać, bo powszechnie używa się go do wyrobu przetworzonych czekolad i innych produktów. Niestety one nie zawierają nawet części właściwości prawdziwego, surowego ziarna kakaowca. Chociaż badania wykazują, że osoby jedzące nawet przetworzoną czekoladę żyją przeciętnie rok dłużej. Więc można wyobrazić sobie jakie korzyści może przynieść prawdziwe kakao.

Ziarno kakaowca pochodzi z owocu kakaowca – niewielkiego drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie uprawy, można spotkać, także w innych częściach świata, np. w Afryce. Kakaowce zaczęto uprawiać już około 1500 roku p.n.e. Majowie i Aztekowie cenili nasiona kakaowca bardziej niż złoto i wykorzystywali jako pieniądze. Kakao do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb. Szybko zdobyło ono swoją popularność na dworach Hiszpańskich, a potem w całej Europie. Co ciekawe kakaowiec jest wiecznie zielony i produkuje owoce przez cały rok. Nigdy nie jest poza sezonem.

Właściwości KAKAO

  • Kakao może nas chronić przed groźną chorobą, jaką jest rak jelita grubego. A to dzięki wysokiej zawartości (czyli związków flawonowych), które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym (w skrócie jest to stan zaburzenia równowagi pomiędzy przeciwutleniaczami a utleniaczami, na rzecz utleniaczy).
  • Kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku.
  • Powszechnie wiadomo, że kakao świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie.
  • Przeciwutleniacze, których w dużych ilościach dostarcza nam kakao, mają nie tylko właściwości antyrakowe, ale też chronią przed wirusami, chorobami skóry i zapewniają dłuższą młodość.
  • Masło kakaowe ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i jest szczególnie polecane dla skóry suchej i zmęczonej.
  • Ponieważ kakao ma właściwości poprawiające krążenie, jest doskonałym afrodyzjakiem. Warto więc wieczorem (wraz ukochanym) wypić na rozgrzanie kubek gorzkiego kakao lub zjeść kawałek gorzkiej czekolady.
Niektóre „dobre” kakao dostępne na rynku:
 

 

 

 

Co kryje kakao instant?
W skrócie – to cukier i proszek przypominający kakao. Najwięcej w rozpuszczalnym kakao jest substancji słodzącej – cukier otwiera zwykle listę składników, potem mamy kakao, a zaraz na trzecim miejscu plasuje się glukoza. Jak każdy rozpuszczalny napój, pełne jest substancji przeciwzbrylających, np. węglanu wapnia, który w dużych dawkach może spowodować ból brzucha. Zawiera także substancje konserwujące, barwiące i zagęszczające. Producenci hojną ręką dorzucają również maltodekstrynę (znów cukier prosty, pochodna skrobi ziemniaczanej, zabezpiecza przed krystalizacją i twardnieniem, wypełniacz m.in. mleka modyfikowanego dla niemowląt) i lecytynę sojową (emulgulator nadużywany przez przemysł spożywczy, zapewnia m.in. trwałość produktu). Aby upewnić rodziców, że  kakao to samo zdrowie, producenci dodają również garść sztucznych witamin, których przyswajalność jest symboliczna. Wśród syntetycznych aromatów w kakao najgorsza jest podszywająca się pod cukier waniliowy etylowanilina, o potencjalnie podrażniającym działaniu na oczy, skórę i drogi oddechowe i mutogennym wpływie na komórki rozrodcze.
źródło
źródło
Dajecie swoim dzieciom kakao? Kupujecie gotowe napoje kakaowe czy przygotowujecie naturalne kakao?

Zapraszam na naszą stronę na fb. 😉

 

zBLOGowani.pl
zdrowe odżywianiezdrowiezdrowie dzieckazdrowie i urodazdrowy styl życiażywienie
42 komentarze
0
FacebookPinterestEmail
Kasia

poprzedni wpis
5/53
następny wpis
Jan Brzechwa – Wiersze dla najmłodszych.

Sprawdź także

Dlaczego warto kupować zdrową żywność ekologiczną?

28 lipca 2022

Poczuj smak włoskiej kawy – 5 porad jaką...

8 lipca 2022

Poranek z kawą na słodko czy słono? Pyszne...

21 lutego 2022

Sprawdź, dlaczego piekarnik do zabudowy powinien zagościć w...

7 stycznia 2022

Gofrownice. Jaką wybrać? 3 przepisy na gofry –...

30 sierpnia 2021

Niezbędne akcesoria kuchenne przydatne w każdym domu!

2 marca 2021

Jak wybrać idealny tort na Dzień Dziecka?

29 maja 2020

Nasz sposób na święta Bożego Narodzenia bez pośpiechu

17 grudnia 2019

Najlepsze domowe gofry – lekkie i chrupiące

25 marca 2019

Przecier pomidorowy – przepis. Idealny do zup i...

14 września 2018

O autorce

O autorce

KASIA

Z wykształcenia prawnik, z zamiłowania fotograf i rękodzielnik. Kobieta, która pogodziła pracę na własny rachunek z prowadzeniem domu i opieką nad dwójką dzieci. Romantyczka zatracona w książkach, amatorka dobrego jedzenia, uzależniona od Netflixa, nienasycona podróżniczka.

Znajdziesz mnie też tutaj:

Facebook Instagram Pinterest

Popularne wpisy

  • 1

    Domowa pizza na suchych drożdżach. Przepis.

  • 2

    10 Szopek Bożonarodzeniowych do wydrukowania za darmo

  • 3

    5 pomysłów na zdrowe śniadanie dla dziecka.

  • 4

    Żelazko bez regulacji temperatury – Czy warto? Test Braun TexStyle 9

  • 5

    DIY – 23 Darmowe zestawy zawieszek na prezenty do druku.

Facebook

Facebook

Reklama

  • Facebook
  • Google +
  • Instagram
  • Pinterest

@2018 - www.kiedymamaniespi.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone


Do góry

Congrats!

wBounce is succesfully installed and triggered.

Now go ahead and set up your own modal.

{"cookieName":"wBounce","isAggressive":false,"isSitewide":true,"hesitation":false,"openAnimation":false,"exitAnimation":false,"timer":false,"sensitivity":false,"cookieExpire":false,"cookieDomain":false,"autoFire":false,"isAnalyticsEnabled":false}